top of page

Savjeti na temelju analize jednog Pariškog stana

Updated: Jul 30, 2020

Na primjeru uređenja ovog šarmantnog stana iz Pariza vidljivo je kako se radi o manjem stanu čije je specifičnosti autor uređenja prepoznao te ih učinio svojevrsnim akcentom u stanu.

Radi se o stanu u starijoj gradskoj višestambenoj zgradi u kojoj su stropovi drveni grednici. Taj je detalj autor naglasio ostavivši ih vidljivima u prostoru i učinio ih prepoznatljivim akcentom. Preostali dijelovi stropa i zidovi obojeni su u bijelo što je malenu površinu stana učinilo vizualno većom i prostranijom. Osjećaju ugode pridonosi i svijetli drveni pod.

Drvene grede na stropu u smeđem tonu vizualno „spuštaju“ strop no ovdje ga se prilikom uređenja poželjelo naglasiti bez obzira na visinu.

Na ovom primjeru pariškog stana, ostavljajući grednike vidljivim, u prostoru boravka ostvarila se ugodna i kućna atmosfera.

Savjetovala bih bojanje stropnih greda u bijelu bojim, osim ako se ne radi o zaista visokom stropu te prostoriji većih dimenzija koju nije potrebno vizualno povećati.

Prednost korištenja svijetlih tonova pokazalo se korisnim i u uređenju manjih prostora u stanu, kupaonici i wc-u. Upotrebom svijetlih keramičkih velikoformatnih pločica s uzorkom kamena za oblogu zidova i poda mali prostori postaju vizualno veći, a također čine prostore svjetlijima i svježijima u nedostatku prirodne svjetlosti.

Gledajući cjelokupno uređenje, možemo primijetiti da autor koristi nekoliko bitnih karakteristika i s time stvara jednu šarmantnu priču odabirom boja i materijala:

- Svijetli podovi i zidovi

- Prirodno drvo – stropni grednik, drveni ormarići u tonu poda

- Crni detalji u uređenju – ukrasi na zidu, kvake, armature u kupaonici, crni kuhinjski elementi

Kuhinja je u ovome stanu dio boravka što je dobro rješenje ukoliko se zaista radi o maloj kvadraturi Vašeg stana. Ujedinite prostor kuhinje i prostor boravka u jedan veći, zajednički prostor, no koloristički ih izdvojite. U ovom je primjeru to postignuto time da su odabrani crni kuhinjski elementi nasuprot svijetlog prostora boravka. Vrlo hrabar potez upotrebe crne boje, ali i vrlo uspješan.

Crna boja se u priči proteže i dalje, ali u nešto manjim detaljima, kao što se može vidjeti na kvakama, armaturama u kupaonici te pokojim zidnim ukrasom.

Sve zajedno čini jednu interesantnu i dobro zaokruženu priču.

Ovakvo, vrlo jednostavno, no s druge strane vrlo efektno uređenje, dobar je primjer ne samo za male već i za veće stanove. Autor nije koristio previše boja niti stilova – vrlo jednostavne, jasne, moderne linije, jednostavan namještaj, no uz drveni stropni grednik i crne detalje zapravo je pun pogodak!

Prilikom uređivanja Vašeg prostora posavjetujte se sa stručnjacima i popričajte o Vašim željama i zamislima. Ukoliko se u Vašem stanu nalazi nešto što zaista volite ili ga čini posebnim – naglasite to!

Može se raditi o lijepoj, originalnoj konstrukciji, kao na našem primjeru ili o starom kaminu ili peći ili o pogledu koji je za Vas poseban i učinite ga akcentom Vašeg stana, početku Vaše priče.

Pripazite na boje – manje stanove savjetujemo ostaviti što svjetlijima, a zatim se možete poigrati sa detaljima u tamnijem tonu, kao što su kvake, ormarići ili police.

Koristite jednostavne, jasne linije i omogućite svom stanu da diše, a i Vi zajedno s njim 😊

Timea Marochini dipl. ing. arh.


Više pročitajte i pogledajte fotografije na linku portala zadovoljna.hr:


89 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page