top of page

Živjeti i raditi ekološki - II dio

Kratka priča o Danielle i Tomu Raffield, zaljubljenicima u dizajn i prirodu

-II dio

Danielle i Tom su oduvijek željeli „probijati“ granice u proizvodnji, tehnici i materijalima te svoju proizvodnju kroz tehniku parenja drveta unaprjeđuju iz dana u dan.

Njihova je kuća, kako i sami kažu,

„njihov najveći projekt i najveći izazov!“

Nakon što su kupili kućicu u Cornwallu, Danielle i Tom su započeli zamišljati prostor, polako oblikujući svoje okruženje koje će odražavati i njegovati njihovu kreativnost. Ideja je bila stvoriti prostor koji se neprimjetno stapa s okolinom - zamaglivši granice između eksterijera i interijera - koristeći materijale i resurse koje nudi njihova najbliža okolina; koristeći drvo iz njihove vlastite šume, stijene s izvornog mjesta iskopavanja te vlastiti talent za savijanje drva tehnikom parenja. Željeli su stvoriti inovativan arhitektonski prostor koji će služiti kao svojevrsni prototip tehnike parenja drveta.

Neupitan je utjecaj skandinavskog minimalizma te rustikalnog interijera no bez obzira na minimalizam, upotrebom drveta te organskim oblikovnim formama što u arhitekturi, a što u namještaju, stvorili su ugodan i topli prostor za dom.

Mladi je bračni par posvetio pažnju i najsitnijem detalju, pa tako streha krova u jednom trenutku postaje i klupa za sjedenje!

Tijekom cijele gradnje vodili su mnogo računa o troškovima koji su često prerasli njihove planove pa su često i sami izvodili neke radove kako bi zadržali nadzor nad budžetom. Tom je vlastitim rukama, potpuno sam, počeo i završio potpornji zid koji je trebao sačuvati buduću kuću od mogućeg odrona okolnog terena. Problem je riješio upotrebom velikih kamionskih guma koje je sam punio zemljom i šljunkom te ih postavljao umjesto armirano-betonskog zida predviđenog planom čija bi izgradnja premašila zamišljeni budžet.

Postojeća kućica se nalazila na gustoj i šumovitoj lokaciji te su za potrebe dogradnje koristili drvo sa svoje vlastite parcele što je uveliko „pomoglo“ u predviđenom budžetu.

Nosiva konstrukcija dogradnje, kao i sva obloga je izrađena od drveta. Nosivu konstrukciju čine drvene grede i stupovi koje je Tom sam montirao i spajao. Vanjska je obloga „klasična“ ventilirana fasada, no u ovom je slučaju drvena obloga izvedena od pojedinih daščica koje je Tom tehnikom parenja savijao te ih montirao na fasadu jednu po jednu, stvorivši mekanu organsku opnu nove dogradnje.

Dogradnja je povezana s postojećom kućicom te se prostori međusobno isprepliću i nadopunjuju te je tako postojeća kućica renovirana, a u njoj smješten simpatični dnevni boravak u romantičarskom stilu.

U dogradnji vladaju čiste linije minimalizma no umjesto hladnog prostora, upotrebom drveta stvorio se ugodan i topli prostor za boravak. Svi su detalji smišljeni s mnogo pažnje.

EKOLOGIJA

Održivost je temelj svega što rade Tom i njegov tim. Svojim radom nastoje ostaviti što manji ekološki otisak i zaštititi svijet u kojem živimo. Održivost je temelj njihovog poslovanja, kako i sami kažu te im usmjerava njihov proces proizvodnje, dizajn inspiriran prirodom te kulturu ljudi koja radi u Tomovom timu.

Ovaj bih članak završila s par Tomovih misli, a nadam se da je njihova priča oduševila i Vas kako je i mene.

„Doista vjerujem da održivost treba biti sinonim za dobar dizajn, poput kvalitete i funkcionalnosti, te da je to odgovor na pretjeranu potrošnju i izazove okoline s kojima smo suočeni. Fantastično je vidjeti kako se očekivanja potrošača mijenjaju prepoznajući održivost kao bitnu odliku dobrog dizajna, a nadam se da će načela održivog dizajna s vremenom široko usvojiti i vodeći dizajneri. "

„Stvarajući naslijeđe budućnosti, posvetili smo se stvaranju vrhunskih komada koji su voljeni, korišteni i podnose test vremena. U svakom trenutku našeg procesa želimo postići dugovječnost i odgovornost. Skloni smo da ne slijedimo trenutne trendove; naš je cilj stvoriti bezvremenske komade koje će naši kupci cijeniti tijekom godina. Nužnost izrade kvalitetnog, izdržljivog dizajna je uvijek bila u središtu onoga što radimo.“

– Tom Raffield

Članak je objavljen na portalu ELLE Decoration


Fotografije preuzete sa instagrama



















22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page