Veselo i funkcionalno: Zavirite u zagrebački stan uređen po mjeri djeteta

Updated: Jul 30

Ovog sam puta odlučila opisati idejni projekt kojeg smo radili za mladi bračni par sa dvogodišnjakom.

Radilo se o lijepom, ali starom stanu u Zagrebačkom kvartu Trešnjevka. Stan se nalazio u dvokatnim nizovima izgrađenim nakon II. Svjetskog rata.

Stan nas je dočekao u zgodnoj i šarmantnoj ulici sa nizovima predvrtova s obje strane. Smjestivši se na 1. katu imao je mnogo svjetla.

Tlocrtno – kružne organizacije prostorija. Ulazni hodnik iz kojeg se ulazilo u kuhinju sa loggiom, dvije prostrane sobe, wc-om, kupaonom i malenim spremištem.-prilog tlocrt.

Potrebe naših investitora bile su jasne – trebala im je još jedna soba – dječja!

Uz to, imali su dosta svojeg namještaja kojeg je trebalo funkcionalno smjestiti u prostor.

Novonastalo rješenje podrazumijevalo je pripajanje loggie kuhinji i s time drastično povećanje prostora kuhinje u sklopu koje je nastao i prostor blagovaonice. Jedna se soba zadržala u izvornom obliku no druga, veća soba, podijelila se na dvije.

Velika se pažnja pridodala koloritu jer smo cijelo vrijeme vodili brigu o tom malenom dvogodišnjaku koji se prvi puta u svom malenom, a tako važnom životu seli u novi životni prostor. Znali smo da su selidbe veliki izvor stresa, a pogotovo za tako maleno biće.

Iz tog smo razloga odabrali vedre, vesele boje – žutu, ljubičastu, plavu, rozu… iz prostorije u prostoriju boje se nižu. Ali uvijek u skladu i harmoniji jedna s drugom. Crna i bijela ih konstanto smiruju. U ulaznom hodniku isprojektirali smo ugradbeni ormar te odabrali žuti iveral – u istom tonu obojani su svi zidovi hodnika. U hodniku su se nalazila petero vratiju od kojih smo jedna zatvorili knaufom, ostavili vidljivi postojeći štok, a knauf obojali bojom za ploče u crnom tonu. Na tom su zidu roditelji kredama ispisali pozdravnu poruku za malenog. Bila je to prva stvar koju je vidio na ulasku u stan – „dobro nam došao!“

Sobu koja je orjentirana na istok i ulicu namjenili smo za dnevni boravak dok smo sobu orjentiranu na zapad i dvorište, podijelili na dva dijela i namjenili spavaćim sobama.

Dnevni boravak je manji no u njega su uspješno stali radni stol za roditelje, kauč, tv, biblioteka i komoda – sav postojeći namještaj kojeg su investitori željeli preseliti u novi stan.

Kupaona je obnovljena i uređena, baš kao i maleni wc.

Bilo je mnogo idejnih varijanti – vidi prijedlog, no niti jedna nije zadovoljavala potrebe naših investitora - razlozi

Tada smo pribjegli jednom malo, nekonvencionalnom rješenju – prolazna roditeljska soba i još k tome – bez prozora!!

Bili smo svjesni problema – soba bez prozora i bez neposrednog prozračivanja – no, bilo nam je važno omogućiti djetetu vlastitu sobu, zatim ta je soba trebala imati prozor, krenuli smo dalje – isprojektirali smo prolaznu sobu, sa kliznim vratima nestandardnih dimenzija koja kada se otvore sve zajedno čini jednu povezanu cjelinu i na taj se način omogućava ventiliranje prostorije.

Stan ima velike prozore koji itetkako mnogo svjetla omogućavaju cijelome stanu, a roditelji – oni su jako zadovoljni jer imaju sobicu samo za sebe.

Kako stan izgleda možete pogledati na priloženim fotografijama.

Ukoliko i Vi imate želja urediti svoj stan, ured ili sobu, slobodno nam pošaljite svoj nacrt stana pa ćemo Vam ponuditi naše ideje 😊


Više pročitajte i pogledajte fotografije na linku portala zadovoljna.hr:

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/uredjivanje-djecje-sobe-prioritet-prilikom-projektiranja-stana---558099.html?fbclid=IwAR1I_vDizZSA8HcWBioGkF1u1ix3ReWByJs3IaBhWwMGlVfQEFK-9hKfS2k


69 views
TIMEA
dipl. ing. arh.
MAROCHINI

© 2019 ASCOM-invest. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now