top of page

Kako mane učiniti prednostima? Pet ideja uz koje ćete iskoristiti najbolje od potkrovlja

Updated: Jul 30, 2020

Život je sav ubrzan, dan prođe u trenu, svi samo žurimo – u obvezama smo od jutra do večeri, a na kraju dana su nam potrebni mir i odmor, kako za tijelo tako i za dušu.

Mjesto naše svakodnevne relaksacije je naš dnevni boravak. Potrebno ga je dizajnirati i urediti baš kako nama odgovara i kako nas čini sretnima.

No, što ako Vaš kućni budžet za uređenje, nije velik?

Što ako Vaš boravak svojim dimenzijama nije grandiozan kao oni koje gledate u raznim dizajnerskim časopisima?

Ne brinite!

Uvijek ima zgodnih i pametnih rješenja s kojima se možete poigrati i stvoriti lijepo i samo Vaše mjesto za uživanje!

Evo par detalja kojih je dobro pridržavati se prilikom organizacije i uređenja boravka.

Time možete postići poprilično dobar dizajn i vizualno povećati prostor.

1 – PRIRODNA SVJETLOST

Prirodna svjetlost se uvijek navodi kao najvažniji element kako u životu tako i u projektiranju i uređenju, a uistinu tako i je.

U slučaju velikih prozora nemojte ih „zatvarati“ gustim zavjesama tamnih boja! Čak ako imate i prozore manjih dimenzija, dopustite svjetlosti da uđe i ispuni Vaš boravka. To ćete postići odabirom svijetlih i prozračnih zavjesa. Ako volite uzorke, birajte one nježnije.

Svjetlost će učiniti prostor svježim, većim i profinjenim.

2 - BOJE

Odabir boje usko je povezana sa svjetlom. Ako je Vaš boravak zaista malen savjetujemo odabir svijetlih boja.

Najzahvalnije je odabrati bijelu boju za zidove – možete odabrati i bijelu boje slonovače ili neku nježnu nijansu koja će Vašim zidovima dati toplinu.

Odabirom bijele kao glavne boje, možete se poigrati namještajem u boji i time naglasiti kauč ili Vašu najdražu fotelju za čitanje.

Ako baš volite zidove u boji, savjetujemo da odaberete samo jedan zid kojeg ćete pobojati tamnije i pritom pripazite na tlocrt boravka – odaberite širi zid. U ovom slučaju će zid predstavljati svojevrsni akcent u prostoru, a namještaj treba birati neutralnih i nježnijih tonova. Takav zid možete dodatno ukrasiti kolažom slika ili fotografija te ga još dodatno naglasiti.

Vrlo je slično i sa odabirom podova. Kod malih je prostora bolje odabrati svijetle parkete nježnih uzoraka kao što je na primjer izblijedjeli hrast. Takav će pod povećati prostor. Ako želite tamniji pod, obratite pažnju na odabir svjetlijeg namještaja. Kod načina polaganja parketa treba voditi računa o tome da se parketi postavljaju uzduž kraćeg zida.

3 – IGRA S NAMJEŠTAJEM

Ono što je dobro s namještajem je to što je on pokretljiv, te ga možete premještati po Vašem boravku i isprobati kakav raspored Vama najbolje odgovara što je uostalom i najvažnije.

Odmaknite namještaj od zidova – nemojte ga „zalijepiti“ za zidove. Također, odaberite namještaj s vidljivim nogama – na te ćete načine omogućiti prostoru da „teče“.

Razmišljajte o odabiru namještaja – umjesto jednog većeg stolića za kavu odaberite dva manja koja ćete, u slučaju posjete, moći premještati u prostoru na razna mjesta.

Nemojte odabrati preveliki televizor koji će se nametnuti cijelom boravku – odaberite veličinu televizora proporcionalno veličini boravka.

Postavite Vašu omiljenu fotelju u kut sobe, dijagonalno na zidove i stvorite si šarmantni kutak za čitanje. Dodajte još kakav zgodan jastuk i Vaše vrijeme može početi!

U minimalističkom boravku odaberite jedan poseban komad namještaja i naglasite ga – bilo da se radi o antiknom stoliću za kavu ili Vama dragom lusteru. Preostali namještaj neka je neutralnih boja i „smireno“ postavljen u boravku, dok komad namještaja kojeg želite naglasiti, postavite usred prostora.

4 – UGRAĐENI NAMJEŠTAJ

Ako imate mogućnost popričajte sa stručnjakom koji će Vam u suradnji sa stolarom izraditi nacrte namještaja po mjeri koji će uvelike utjecati na organizaciju, korištenje i izgled Vašeg boravka. Osmislite police za knjige koje obuhvaćaju cijeli jedan zid te koje ujedno mogu poslužiti kao radni stol/ormar/stalak za TV, a ujedno će omogućiti pospremanje stvari koje nepotrebno opterećuju mali prostor boravka. Dobar dizajn takve police može biti glavni akcent u prostoru i njegova posebnost.

5 – ZELENI KUTAK

Baš poput prirodne svjetlosti i prirodno zelenilo je jedan od bitnih faktora koji utječu na našu ugodu. Ako nemate izlaz na terasu, balkon ili vrt, stvorite svoj vlastiti zeleni kutak unutar samog boravka. Odaberite Vama najdraže biljke i jedan kutak boravka zazelenite. U slučaju da nemate mjesta dovoljna će biti jedna lijepo oblikovana viseća tegla s nekoliko manjih biljaka. Na kraju dana Vaše će se oči odmarati uz prisustvo Vašeg malenog „vrta“.

Možemo zaključiti da,

kao što vrijedi za sve ostale prostorije u stanu, vrijedi i za boravak – lijepo je kad se prostor može odteretiti od suvišnih stvari i suvišnog namještaja.

Odabirom čistih, jednostavnih linija i nježnih boja stvorit ćete vizualno veći, a i ugodniji prostor.

Ono što je najvažnije je činjenica da je boravak mjesto ugode, druženja i intime.

Na kraju svakog dana, smjestite se zajedno sa svojim najdražima na udoban kauč, uz šalicu vruće čokolade i uživajte!


Više pogledajte na linku portala zadovoljna.hr:109 views0 comments

Comments


bottom of page