top of page

Kutak za sebe

Updated: Jul 30, 2020

Za čitanje, hobi, posao ili samo za uživanje: Kako u svom domu organizirati prostor samo za sebe


Bilo da se radi o kutku za čitanje, hobi, posao ili samo za uživanje – kako u svom domu organizirati prostor samo za sebe


„Svugdje je lijepo, ali je doma najljepše…“

- Nije li nam svima poznata ova rečenica?!

Kažete li ju i sami svaki put kad se vratite svojoj kući?

Naš dom je mjesto u kojem se osjećamo sigurno, zaštićeno i opušteno.

Dom je tamo gdje smo zaista onakvi kakvi jesmo, bez pretvaranja, iskreni,.. sve je mnogo jednostavnije.

A što je s prostorom samo za sebe, gdje se možemo povući i uživati ili raditi ono što volimo?

Gdje smjestiti kutak za sebe, prostor koji nas inspirira i koji nas smiruje. Kamo staviti našu dragu fotelju na koju se volimo zavaliti i popiti šalicu tople, mirisne kave uz dobru knjigu.

Rješenje je jednostavno ako u stanu imate prostoriju koju možete namijeniti za svoj hobi ili ured ili biblioteku, no što ako ta mogućnost ne postoji. Što ako nam nedostaje ta jedna dodatna prostorija?

Tada stvorite prostor unutar prostora!

Kutak za sebe možete osmisliti u prostoru boravka, spavaće sobe, kuhinje, čak i hodnika ili ispod stepenica, mogućnosti su razne! One ponajviše ovise o tome kakav kutak želite i za što Vam treba.

Volite li knjige i čitate li ih mnogo, zašto ne biste imali posebno mjesto u stanu baš za njih?! U jednom kutu Vašeg boravka može se osmisliti polica cijelom visinom prostorije te ju ispuniti knjigama. Ostavite mjesta za neku skulpturu i romantičnu svjetiljku ili zgodan svijećnjak. Uz policu smjestite ugodnu fotelju i jednu stojeću svjetiljku pored nje. Fotelja se ne mora nužno uklapati u ostatak prostorije. Ona se čak može naglasiti odabirom boje ili dizajna koji potpuno odskače od preostalog namještaja. Za nju vrijede dva pravila – da se sviđa Vama i da je ugodna!

Svjetiljku odaberite s nježnim sjenilom koja će stvoriti posebnu atmosferu samo za Vas dok će se preostali dio prostorije osvijetliti indirektno i nenametljivo.

Uz kvalitetnu svjetiljku kutak za čitanje može se organizirati i u najmirnijem dijelu hodnika gdje svi najmanje boravimo pa bi Vam mogao osigurati i najveći mir. Još Vam samo nedostaje topla i mekana dekica i uživanje u Vašoj omiljenoj knjizi može početi!

Posebna je priča organizacija radnog kutka ili kutka za hobi. U tim slučajevima razmišljajte o tome da se stvori ugodan, estetski privlačan, no ujedno i funkcionalan prostor, koji će Vam osigurati svojevrsni mir i koncentraciju u onome što radite.

Kako biste organizirali kvalitetan kućni ured ili prostor za hobi, prije svega, razmislite o načinu kako radite. Da li vam je za rad potrebno mnogo prostora i koje ćete uređaje koristiti – kompjuter ili laptop te hoćete li koristiti printer. To su sve detalji o kojima, ako vodite računa prije osmišljavanja radnog kutka, mogu doprinijeti vrlo vizualno lijepom ali i funkcionalnom rješenju.

Izrađujete li nakit ili ukrase vjerojatno će Vam trebati mnogo mjesta za pohranu, a također će zahtijevati i mjesto rada koje će biti u najmirnijem dijelu stana.

Razmislite o načinu rada i prirodi svog posla, no istovremeno razmišljajte i o ljudima s kojima živite i s kojima dijelite svoj dom.

Uz par trikova radni kutak se može vrlo dobro organizirati u svakoj prostoriji stana.

Ako Vam je potreban mir, prostor za rad možete vizualno odvojiti policom. U nju možete smjestiti literaturu koja Vam je potrebna ili prostor za odlaganje, što je važno osigurati. Možete se poigrati kupovinom gotovog namještaja ili se odlučiti za izradu namještaja po mjeri što je skuplje, ali je funkcionalno i prostorno daleko bolja investicija. Odabirom namještaja po mjeri može se doskočiti problemu ako nemate mnogo prostora u svom stanu. Bilo da ćete radni prostor organizirati u sklopu Vaše kuhinje, boravka, hodnika ili sobe, u sklopu polica/ormara može se izraditi radni stol na izvlačenje ili preklapanje što će uvelike nadoknaditi manjak mjesta u stanu. Radni stolac odaberite u skladu s ostalim stolcima u prostoriji, radije nego da kupujete pravi uredski. Bolje će se uklopiti u prostor i manje nametati.

Ako radite s računalom odaberite stol koji već u sebi sadrži prostor za pohranu kablova. Svi znamo koliko neuredno i neprivlačno izgleda mnoštvo kablova koji su potrebni za rad na računalu.

Hoćete li izabrati ravni ili kutni stol, to najviše ovisi o prostoriji u kojoj ćete raditi. Razmislite i o podiznom stolu koji će Vam povremeno omogućiti rad u stajaćoj poziciji.

Odaberite stol s mnogo ladica i prostora za spremanje jer ćete tako spriječiti „kreativni“ nered. Također vodite računa da u prostoru u kojem ste smjestili radni kutak ne nedostaje osobnih stvari te da izložite predmete koji nisu povezani s poslom ili hobijem, tako da Vam kutak bude privlačan i ugodan.

Prilikom organizacije kutka za sebe pripazite na osvjetljenje. Najpoželjnije je da se smjestite negdje uz prirodan izvor svjetlosti, no ako nemate tu mogućnost odaberite kvalitetnu i jaku rasvjetu. Za hobi ili posao najbolja će biti lijepa stolna svjetiljka dok je za čitanje ili uživanje, kao funkcionalna ali i estetski privlačna, stojeća lampa.

Svaki se „kutak za sebe“ može organizirati u bilo kojoj prostoriji Vašeg stana-boravku, kuhinji, hodniku ili u spavaćoj sobi. Bitno je da to bude prostor u kojem je Vama najugodnije.

Maleni prostor u kojem ćete uživati u svom slobodnom vremenu ili ćete stvarati velike stvari.

Prostor u kojem će se rađati velike ideje!


Timea Marochini dipl. ing. arh.


Pročitajte i pogledajte fotografije na linku:


38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page